Zasadą płodozmianu jest coroczna uprawa określonych grup warzyw na innej części działki warzywnej. Pomaga to ograniczyć narastanie problemów związanych ze szkodnikami i chorobami specyficznymi dla upraw oraz organizuje grupy upraw zgodnie z ich potrzebami w zakresie uprawy.
Płodozmian w uprawie warzyw stosuje się na działkach i w ogrodach przydomowych pod większość jednorocznych upraw warzyw. Warzywa wieloletnie (takie jak rabarbar i szparagi ) nie nadają się do rotacji. Niektóre rośliny jednoroczne, takie jak dyniowate ( cukinie , dynie , kabaczki , dynie i ogórki ), sałatki ( cykoria , sałata i cykoria ) oraz kukurydza mogą być uprawiane wszędzie tam, gdzie jest to dogodne, unikając jedynie zbyt częstego uprawiania ich w tym samym miejscu.
Okres aktywnego wzrostu danej rośliny. Będzie to zależeć od lokalnego klimatu i poziomu światła i może różnić się w zależności od roślin, chociaż zwykle trwa od wiosny do jesieni.
Okres aktywnego wzrostu danej rośliny. Będzie to zależeć od lokalnego klimatu i poziomu światła i może różnić się w zależności od roślin, chociaż zwykle trwa od wiosny do jesieni.
Korzyści z płodozmianu
Żyzność gleby: Różne rośliny mają różne wymagania żywieniowe. Coroczna zmiana plonów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia określonych niedoborów gleby, ponieważ równowaga
Aby dobrze rosnąć, rośliny potrzebują szerokiej gamy składników odżywczych w różnych ilościach, w zależności od danej rośliny i jej etapu wzrostu. Trzy kluczowe składniki odżywcze roślin zwykle pochodzące z gleby to azot, fosfor i potas, natomiast węgiel, tlen i wodór są absorbowane z powietrza. Inne ważne składniki odżywcze gleby to magnez, wapń i siarka. Ogrodnicy mogą dodawać składniki odżywcze, stosując nawozy (sztuczne lub pochodzenia naturalnego), aby przyspieszyć wzrost roślin oraz poprawić kwitnienie i owocowanie.
Zwalczanie chwastów: Niektóre uprawy, takie jak ziemniaki i kabaczki, o gęstym ulistnieniu lub dużych liściach, tłumią chwasty, zmniejszając w ten sposób problemy związane z utrzymaniem i chwastami w kolejnych uprawach.
Zwalczanie szkodników i chorób: Szkodniki i choroby glebowe często atakują określone rodziny roślin. Poprzez rotację upraw między stanowiskami szkodniki mają tendencję do zmniejszania się w okresie, gdy ich rośliny żywicielskie są nieobecne, co pomaga zmniejszyć nagromadzenie szkodliwych populacji zarodników, jaj i szkodników. Powszechnymi chorobami, których można uniknąć dzięki rotacji, są kiła kapustnych i biała zgnilizna cebuli .
Chcesz wiedzieć więcej o uprawie ogrodu, zobacz porady działkowe.
Jak zrobić płodozmian
Podziel swój ogród warzywny lub działkę na sekcje o równej wielkości (w zależności od tego, ile każdej rośliny chcesz uprawiać), plus dodatkową sekcję na rośliny wieloletnie, takie jak rabarbar i szparagi. Pogrupuj swoje uprawy jak poniżej:
Kapusty : brukselka , kapusta , kalafior , jarmuż , kalarepa , orientalne zielenie , rzodkiewka , brukiew i rzepa
Rośliny strączkowe: groch , bób , fasola francuska i wielokwiatowa
Cebula: Cebula , czosnek , szalotka , por
Rodzina ziemniaków: ziemniaki , pomidory ( papryka i bakłażan mają mniej problemów i mogą być uprawiane w dowolnym miejscu w rotacji)
Korzenie: Burak ćwikłowy , marchew , seler , seler , koper włoski , pietruszka , pasternak i wszystkie inne rośliny okopowe z wyjątkiem brukwi i rzepy, które są kapustnymi
Przesuwaj każdą część działki o krok do przodu każdego roku, aby na przykład rośliny kapustne podążały za roślinami strączkowymi, cebula i korzenie, rośliny strączkowe, cebula i korzenie podążały za ziemniakami, a ziemniaki za kapustnymi. Oto tradycyjny trzyletni plan płodozmianu, w którym ziemniaki i kapustne są ważnymi uprawami:
Rok pierwszy
Sekcja pierwsza: Ziemniaki
Sekcja druga: Rośliny strączkowe, cebula i korzenie
Sekcja trzecia: ziemniaki
Rok trzeci
Sekcja pierwsza: kapustne
Sekcja druga: ziemniaki
Sekcja trzecia: rośliny strączkowe, cebula i korzenie
Jak zrobić czteroletnią rotację
Jest to czteroletnia rotacja, w której ziemniaki i kapustne nie są tak ważne, ale potrzeba więcej roślin strączkowych (które zajmują dużo miejsca) i roślin typu cebula:
Rok pierwszy
Sekcja pierwsza: Rośliny strączkowe
Sekcja druga: Kapusta
Sekcja trzecia: Ziemniaki
Sekcja czwarta: Cebula i korzenie
Rok drugi
Sekcja pierwsza: Kapusty
Sekcja druga: Ziemniaki
Sekcja trzecia: Cebula i korzenie
Sekcja czwarta: Rośliny strączkowe
Rok trzeci
Sekcja pierwsza: Ziemniaki
Sekcja druga: Cebula i korzenie
Sekcja trzecia: Rośliny strączkowe
Sekcja czwarta: Kapusta
Rok czwarty
Sekcja pierwsza: Cebula i korzenie
Sekcja druga: Rośliny strączkowe
Sekcja trzecia: Kapustne
Sekcja czwarta: Ziemniaki