Budżetowanie na wesele w tej nieprzewidywalnej gospodarce staje się coraz bardziej walką o narzeczonych i stajennych. To z kolei zmusza pary do szukania sposobów na cięcie kosztów. Zwykle pierwszą rzeczą, która się pojawiła, była liczba gości, a pary skłaniają się ku mniejszym, bardziej intymnym sprawom. Innym aspektem ślubu, który przeszedł poważną zmianę, jest jedzenie. Wiele par decyduje się dziś na przygotowanie i samodzielne przygotowanie własnego przyjęcia weselnego, aby znacznie obniżyć koszty związane z jedzeniem.

Dlaczego samodzielne przygotowywanie posiłków?

Przyjęcia weselne z własnym wyżywieniem stały się popularne wśród panny młodej i pana młodego, próbującego obniżyć koszty. Jednak wiele par decyduje się na jedzenie na weselu również z innych powodów. Samodzielne przygotowywanie posiłków jest również popularne wśród par organizujących wesele na luzie, dla rodzin, które chcą przygotować własne rodzinne przepisy, na mniejsze wesela serwowane w formie bufetu lub w stylu rodzinnym, a zatrudnienie firmy cateringowej po prostu nie wchodzi w grę. Dobrze zapewnić sobie dostawę od specjalistów z gastro crew.

Należy pamiętać, że chociaż własne przyjęcie weselne we własnym zakresie zazwyczaj obniża koszty, w rezultacie znacznie wzrośnie ilość planowania i poziom stresu. Ale nie zniechęcaj się. Wyżywienie we własnym zakresie nie jest niemożliwe. Dzięki ciężkiej pracy, przygotowaniom, odpowiedniemu sprzętowi i odpowiednim ludziom możliwe jest zorganizowanie wspaniałego przyjęcia weselnego z wyżywieniem we własnym zakresie. Kluczem do sukcesu jest planowanie z wyprzedzeniem.

Najpierw najlepiej jest od razu zdecydować, która trasa będzie dla Ciebie najlepsza. Niektóre panny młode uważają, że najlepiej jest po prostu wydać dodatkowe pieniądze na profesjonalną firmę cateringową tylko dla spokoju ducha, podczas gdy inne uważają, że ciężka praca jest warta dodatkowych zaoszczędzonych pieniędzy. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę dodatkowej gotówki, ale samo wyżywienie nie wchodzi w grę ze względu na czas lub brak pomocników, rozważ skorzystanie z profesjonalnej firmy cateringowej na małe przystawki lub tylko danie główne. Niech przyjaciele i rodzina zrobią resztę. Pamiętaj tylko, aby nie uwzględniać w planach cateringowych wszystkich bliskich ślubu. Ty, Twój narzeczony, przyjęcie weselne i rodzice młodej pary będziecie zajęci innymi aspektami dnia ślubu. Przekaż jedzenie innym zaufanym znajomym lub członkom rodziny.

Zanim kupisz

O czym należy pamiętać planując menu – Ilość miejsca w kuchni, jaką musisz przygotować i podać swoje jedzenie, bezpośrednio wpłynie na liczbę zaproszonych gości. Nie ma sensu próbować przygotowywać posiłku dla 150 gości w małej domowej kuchni. Jeśli jednak w Twoim lokalu dostępna jest komercyjna kuchnia, przygotowywanie większych posiłków będzie bardziej realistyczne. Pamiętaj również, że będziesz potrzebować pojemników do serwowania jedzenia. Będziesz musiał przeznaczyć budżet na ten sprzęt, który może obejmować naczynia do podgrzewania, miski i dzbanki do ponczu, patelnie do pieczenia, naczynia, obrusy i stoły / krzesła, jeśli miejsce to ma nie dostarczać ich. Aby obniżyć koszty, rozważ użycie ładnych jednorazowych talerzy i serwetek. Jednorazowe spersonalizowane papierowe serwetki ślubne i spersonalizowane talerze na przyjęcia to niedrogi sposób na nadanie indywidualnego charakteru Twojemu ślubowi bez wysokiej ceny wynajmowanej porcelany i szkła. Zawsze możemy zamówić dowóz na stronie http://gastro-crew.pl/dowoz/.

Zanim zdecydujesz, ile jedzenia kupić na wesele, musisz najpierw zdecydować o budżecie, menu i liście gości. Na początek oblicz, jaka kwota z budżetu zostanie wykorzystana na jedzenie. Gdy już wiesz, ile wydasz na jedzenie, będziesz mógł zaplanować odpowiednie menu wokół tej liczby. Następnie, korzystając z listy gości, zaplanuj nakarmienie około 75 procent listy gości. Możesz założyć, że około 25-50 procent osób nie będzie przychodziło na Twoje przyjęcie. Po zgrubnym oszacowaniu liczby osób, które będą uczestniczyć w przyjęciu, możesz określić, czy Twój budżet na jedzenie będzie uwzględniał pożądane plany menu dla tej liczby gości.

 

Sugestie dotyczące menu – Zastanów się, jakie produkty będziesz podawać i jak je podasz. Przyjęcie w formie bufetu i przyjęcia w stylu rodzinnym jest łatwiejsze, niż próba przydzielenia niedoświadczonej obsługi kelnerskiej do obsługi każdego z gości. Ponadto, serwując w formie bufetu, należy pamiętać, że ludzie są zjadaczami wizualnymi, więc lepiej jest przeszacować ilość kupowanego jedzenia niż niedoszacować. Potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem, zamrozić, a następnie podgrzać bez utraty smaku lub tekstury, są również najłatwiejszymi opcjami samodzielnego przygotowania. Te pokarmy pozwolą Twoim pomocnikom zaoszczędzić czas i ból głowy w tym wielkim dniu. Wspaniałe opcje jedzenia, które można zamrozić, a następnie podgrzać, to makaron z serem, sosy do makaronu (gotuj makaron w dniu), lasagne (piecz i podawaj w dniu), szarpana wieprzowina i warzywa, takie jak marchew, kukurydza i fasolka szparagowa. Również, grillowanie na dużej brytfannie w ciągu dnia jest świetnym rozwiązaniem na wesele na podwórku lub w plenerze. Weź pod uwagę grillowanego kurczaka z grilla, nadziewane domowe paszteciki z wołowiny lub pieczeń wieprzową. Kup mięso z kilkudniowym wyprzedzeniem i po prostu przygotuj przystawki, jak wspomniano powyżej, i przechowuj w zamrażarce do wielkiego dnia.

Ile powinieneś kupić

Kiedy przychodzi czas na zakup jedzenia do swojego planu menu, pamiętaj, że najlepiej jest przeszacować niż niedoszacować kwotę do kupienia. Aby uzyskać ogólny przewodnik na temat tego, ile każdego produktu zjedzą Twoi goście, skorzystaj z poniższej listy.

Przystawki – 8 kawałków warzyw z dipem, 100 g sera, kilogram krakersów na 20 gości. Weź pod uwagę, jak długo goście będą czekać przed obiadem. Większość gości spożywa od 6 do 8 przystawek na godzinę. Im mniejszy rozmiar przystawki, tym wyższa jest ta liczba. Jeśli masz długą przerwę między ceremonią a przyjęciem, zaproponuj więcej przystawek. Jeśli prosisz ludzi, aby odeszli i wrócili później, proponuj mniej. Należy pamiętać, że przystawki zazwyczaj pomagają obniżyć koszty bufetu, ponieważ goście zjedzą około 10% mniej podczas kolacji, gdy podawane są przystawki.

Główne danie (mięsa) – 200 g porcji na osobę. Jeśli podajesz kilka dań głównych, zaplanuj 150 g na danie na osobę. Pamiętaj, że jedno danie może być bardziej popularne niż drugie. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę swoich wegetarian i wegan. Zmniejsz liczbę mięsa i zwiększ liczbę warzyw w razie potrzeby.

 

Owoce – od 3/4 do 1 filiżanki na osobę. Podając świeże owoce, trzymaj się z dala od bananów i owoców, które nie utrzymają się dobrze przez noc. Melony można kroić i formować w kulki wieczorem, a prawie wszystkie jagody można spłukać i podawać w ciągu dnia. Białe owoce wypłukane w silnie kwaśnym soku owocowym, takim jak sok pomarańczowy, ananas lub lemoniada, zmniejszają brązowienie podczas przechowywania przez noc. Owoce przechowuj osobno i mieszaj razem w ciągu dnia na sałatkę ze świeżych owoców lub ułóż na talerzu. Należy pamiętać, że tace zachowują się lepiej niż sałatki owocowe.

Sałatka – 1 szklanka na osobę. Jedna główka sałaty wystarczy na około 5 osób.

Bułki i pieczywo – 1 do 2 na gościa

Deser – jeden kawałek tortu weselnego na gościa (nie licząc najwyższego poziomu). Możesz zmniejszyć tę liczbę, jeśli masz inne desery, takie jak ciasta i babeczki. Aby przygotować bufet z deserami, poproś kilku zaufanych rodzinnych piekarzy o przygotowanie ciast i innych deserów, które przyniosą na Twój ślub. Bufet deserowy znacznie pomoże obniżyć koszty wydawane na tort weselny.

 

Na koniec wprowadź poprawki dla gości specjalnych! – Dzieci jedzą tylko połowę tego, co zje dorosły. Nie zapomnij obsługiwać swoich dostawców. Sprzedawcy, tacy jak Twój DJ i fotograf, będą tam pracować przez cały dzień. Bądź miły i uwzględniaj je przy obliczaniu ilości jedzenia na przyjęcie weselne.